20 Nisan 2019 Cumartesi

Toplumsal Kurumların İşlevleri

Toplumsal Kurumların İşlevleri
Kurumların işlevleri; olumlu, olumsuz, açık ve örtülü olarak gruplandırılabilir.

Olumlu işlev: Kurumlar davranışların belli kalıplara göre yapılmasını sağlar. Bunun dayanağı, kişinin toplumsallaştırma ve kültürleme süreci içinde neyin, nasıl yapılacağını önceden öğrenmiş olmasıdır. Kurumlar toplumsal denetim görevi üstlenir. Bireyin gelişigüzel davranışlarını engeller. Toplumsal baskı aracılığıyla sapma davranışı gösterenlerin, davranışlarını düzeltmelerinde etkili olur..

Olumsuz işlev: Kurumlar toplumsal davranışın koruyucusu ve sürdürücüsü olduklarından değişme ve gelişmeyi engelleme eğilimindedir. Bu yönleriyle kültürel değişme ve gelişmeyi güçleştirir. Aynı nedenle çağın gerisinde kalmış bazı normları korumada direnebilir. Yenilikten yana olanların sapkın ya da suçlu sayılmalarına elverişli ortam hazırlar. Din ve aile toplumsal değişmeyi güçleştiren kurumların başında gelir. 

Açık işlev: Kurumların açıkça amaçlanmış, yerine getirmeleri öngörülen işlevleridir. Örneğin, eğitim kurumunun açık işlevi iyi yurttaş, iyi insan ve toplumun gereksinim duyduğu insan gücünü yetiştirmektir. Toplumsallaştırma ailenin açık işlevidir. 

Örtülü işlev: Kurumların amaçlanmamış, yerine getirmeleri öngörülmediği hâlde ortaya çıkan işlevlere örtülü işlev denir. Örneğin, zorunlu eğitimin çocuk ve ergenleri çalışma yaşamının dışında tutması, arkadaş çevresini genişletmesi; yüksek okul ve üniversitenin statü kazandırması eğitim kurumunun örtülü işlevidir. Her kurumun açık ve örtülü işlevleri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder