26 Mayıs 2020 Salı

Akozmizm

Akozmizm
Felsefede Tanrı’nın tek ve nihai gerçeklik olduğunu, sonlu nesne ve olayların bağımsız olarak var olmadıklarını savunan görüştür. Akozmizmin, her şeyin Tanrı olduğunu savunan panteizmle aynı şey olduğu düşünülmüştür.
Akozmizm, aynca Hint felsefesindeki Vedanta öğretisini, Budacılığı ve Arthur Scho-penhauer’m felsefesini tanımlamak için de kullanılmıştır. Johann Gottlieb Fichte ise bu terimi, Spinoza’ya yapılan suçlamaların benzerlerine karşı kendini savunmak için kullanmıştır.


Ek Bilgi: Panteizm inancının aksine evrenin gerçekliğini kabul etmez, onu bir yanılsama olarak kabul eder. Gerçek olan tek şey sonsuz ve müşahede edilemez Mutlak Varlıktır. Akozmizm felsefesinde tek bir Gerçeklik olduğu düşüncesiyle yola çıkar ama şu an müşahede ettiğimiz olgusallığın söz konusu Gerçek’le alakası olmadığını ve onun bir parçası olmadığını iddia eder. Çünkü içinde olduğumuz alemde iyilik ve kötülük bir aradadır ve pek çok acı çekilmektedir. Zeno ve Spinoza gibi monistik felsefeciler panteizmi savunurken, Hintli mistikler ve felsefeciler daha çok akozmik dünya görüşüne sahiptirler. Hintli mistikler bu yüzden görünen gerçeklikle değil, görünmeyen Mutlak Gerçeklikle ilgilenmişler ve aydınlanarak ona ulaşmaya çabalamışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder