8 Ağustos 2020 Cumartesi

Eğitim Psikolojisi

Eğitim Psikolojisi

Eğitim psikolojisi, öğrenme süreçlerinin psikolojik yönlerini araştırır. Eğitim psikologları, öğrenme ve öğretim dallarında uzmanlaşmışlardır. İnceleme konuları arasında, televizyonun çocukların çalışma alışkanlıklarını ne derece etkilediği, eğitimde stres, öğretmen ve öğrenci ilişkileri, öğrenme engeli olan çocukların sorunları gibi konular vardır. Eğitim psikologları, okullarda da çalışmakla birlikte, çoğunlukla üniversitelerin ilgili dallarında çalışırlar. Buradaki görevleri, öğretim yöntemleri üzerinde araştırma yapmak ve öğretmenlerle okul psikologlarının çalışmalarına yardımcı olmaktır.

Eğitim psikologlarının çalışma alanları nelerdir?

Kısaca eğitim psikologlarının çalışmaları beş temel alanı kapsamaktadır. Bunlar gelişim, öğretme, öğrenme, güdüleme ve değerlendirmedir.

Okul psikolojisi, eğitim psikolojisinden biraz farklıdır. Okul psikologları daha çok ilk ve ortaöğretimde çalışırlar. Bunlar, eğitimsel ve duygusal sorunlarını değerlendirmek amacıyla tek tek çocuklarla ilgilenirler. Zekâ, başarı ve kişilik testleri uygulamak ve bunları yorumlamak da işlerinin bir parçasıdır. Öğretmenlere ve ana-babalara danışarak, çocuğa hem sınıfta hem de evde yardımcı olmanın yollarını araştırmaktadırlar. Öğretmenlere, sınıfta ilgili sorunlarla başa çıkmaları için öneriler sunmaktadırlar.

Okul ve eğitim psikologları arasındaki farklılıklar nelerdir?

Biraz önce de değinildiği gibi eğitim psikologları araştırma yapar, okul psikologları da bunların sonuçlarından yararlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder