8 Haziran 2019 Cumartesi

Bilimsel Öndeyi

Bilimsel Öndeyi
Bilimsel yasalara dayanılarak, henüz meydana gelmemiş bir olayı önceden tahmin etmeye öndeyi denir. Bilimsel öndeyi, bilim insanının olaylara ilişkin getirdiği açıklamaların doğru olup olmadığının sınanmasının en iyi yoludur. Çünkü eğer açıklaması veya kuramı doğru ise ona dayanarak geleceğe yönelik doğru tahminlerde bulunması gerekir.

Stephan Hawkins ve diğer birçok bilim insanının yeryüzünde yaşanan ve küresel ısınma olarak da isimlendirilen kavramın gelecekte insanlığı nasıl tehdit edeceğine ilişkin açıklamaları bir bilimsel öndeyi örneğidir. Buna göre yeryüzünde büyük iklim değişiklikleri olacak, kuzey ve güney kutbundaki dev buzul kütleleri sıcağın etkisiyle erimeye başlayacaklardır. Hatta gelecekte insanoğlunu dünyanın sular altında kaldığı bir yaşam bekliyor olabilir. Bilim insanlarının bu öndeyisi eğer küresel ısınmanın önüne geçilemezse haklı çıkacağına dair işaretler gönderiyor.

Bilimsel öndeyiler ayrıca bizim doğayı kontrol altına almamızı ve onun kölesi olmaktansa efendisi olmamızı sağlayan güçlü bir kaynaktır. Bu sayede gelecekte ortaya çıkabilecek olayları tahmin ederek bu günden tedbir almak bilimsel öndeyiler ile mümkündür. Yalnız şunu da unutmamak gerekir ki, her bilimsel öndeyi gerçekleşmesi kesin olayları değil sadece gelecekle ilgili bilimsel bakış açısıyla da desteklenmiş tahminleri içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder