23 Ocak 2021 Cumartesi

Felsefe Bilgisinin Özellikleri

Felsefe Bilgisinin Özellikleri

Yukardaki açıklamalardan, felsefe bilgisinin bazı özelliklerinin olduğunu çıkarabiliriz. Felsefe bilgisi, sınırlı bir varlık alanının uzmanlık bilgisi değildir. Felsefe bilgisi, daima bir bütünlük özelliğine sahiptir.
Felsefe bilgisi, bu bütünlüğe, farklı bilimlerde dağınık olarak bulunan bilgileri, amacı doğrultusunda birleştirerek ulaşır.
Felsefe bilgisi, bilimlerde olduğu gibi, önermelerinin deneyle doğrulanması ölçütüne (kriterine) dayanmaz. Felsefe bilgisi, varlığı bütünlüğü içinde açıklamak isterken, oluşturduğu düşünsel yapının mantıkça tutarlı ve akıl yürütmelerinin mantıkça sağlam olmasına dayanır.
Felsefe bilgisinde, bilimlerde olduğu gibi bir ilerleme, bir gelişme söz konusu değildir. Bunun tersi de söylenebilir. Felsefe bilgisi ve felsefe sistemleri zaman içinde eskimezler. Oysa bilimde eskiyen bir teori atılır. Bir felsefe sistemi, varlığı açıklamada tutarlı ise, daima geçerlidir. Örneğin, bir Platon sisteminin, bir Descartes (Dekart) sisteminin zamanımızda da geçerli olması gibi.
Bilimler, her şeyden önce bilimsel yöntemle çalışırlar ve bilim adamları bu yöntemin uygulayıcıdırlar. Oysa felsefe bilgisi, her şeyden önce filozofun yaratıcı zekâsına dayanır ve her felsefe sistemi, onu meydana getiren filozofun kişiliğini taşır. Ayrıca, bu özellik de felsefe sistemleri arasındaki önemli bir farklılığı ortaya koyar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder