6 Ocak 2024 Cumartesi

Toplumsal Normlar

Toplumsal Normlar

Toplumsal değerlerden başka, toplum İçinde bireylerin nasıl davranması gerektiğini gösteren ve yaptırım gücü taşıyan kurallar sistemine toplumsal norm adı verilir. Davranışlar, tekrarlar sonucu alışkanlık hâline gelerek kurallaşır ve emredici özellikler taşır. Böylelikle toplumsal normlar ortaya çıkar.

Bu tanımda “yaptırım” kavramının ne anlama geldiği önemlidir.

Toplumun bireylerden beklediği birtakım davranışlar vardır. Her birey İstenilen bu davranışlara uygun davranmaya zorlanır. İstenilen davranışlara uymayanlar değişik yollarla cezalandırılır, örneğin, yalan söyleyen toplumca dışlanır, hırsızlık yapana hapis cezası verilir. İşte, bireylerin herhangi bir kurala aykırı davranmaları sonucunda onlar üzerinde zorlayıcı etkiye sahip olan cezalar bütününe yaptırım adı verilir.

Toplumsal normların birtakım temel özellikleri vardır:

• Yukarıda aktarıldığı gibi, normlar yaptırımlar aracılığıyla bireylerin davranışlarını biçimlendirir,

• Sürekli olarak tekrarlanan normlar, bir müddet sonra alışkanlığa dönüşür,

• Herhangi bir norm, toplumun gereksinimlerini karşılayamıyorsa ortadan kalkar ve yerine toplum için daha uygun ve ihtiyaçları karşılayıcı normlar geçer.

• Her toplumun kendi yapısına özgü normları vardır. Çünkü toplumsal normlar toplumun ekonomik yapısı, İnançları, doğa koşulları gibi çeşitli etkilerle oluşur. Her toplumun bu tür ekonomik etkinlik ve inançları farklı olduğu için toplumsal normlar da farklı olacaktır.

• Toplumsal normlar, bireyler arası ilişkilerin kurulmasında da önemli bir etkiye sahiptir. Her birey girdiği herhangi bir grupta ki bireylerle ilişkisinde bu normlara göre davranır. Bu anlamda, bireyler arası ilişkiler toplumsal normlar etrafında Kurulur ve normlar tarafında şekillenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder