3 Temmuz 2019 Çarşamba

Dini Bilgi

Dini Bilgi
Bütün dinler insanı, varlığı ve doğayı açıklamak isterler. İlkel dinler bunları sihir ve büyü gibi gizemli güçlerle; çok tanrılı dinler çeşitli tanrılar ve bu tanrılar arasındaki ilişkilerle; Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet gibi tek tanrılı dinler de kutsal kitaplardaki (Tevrat, İncil ve Kur’an) emir, yasaklar ve dogmalarla açıklamaya çalışırlar.

Dinlerde de bir bilgi olayı, bir süje-obje ilgisi vardır. Her din varlığı, dünyayı kendi anlayışına göre açıklar. Yalnız buradaki süje ve obje arasında bilgi ilgisi inanca (imana) dayanır. Başka bir deyişle, dini bilgide süje ile obje arasında inanç bağı kurulur.

Doğal bir ihtiyaç olan bir mutlak kuvvete inanma, dini bilginin temelini oluşturur. Nasıl Yahudiliği kabul eden bir kimse, onun dogmalarına, inanç ilkelerine, varlık açıklamalarına inanıyorsa, Hristiyanlığa ya da İslamiyete inanan bir kimse de, bu dinlerin dogmalarına ve evren açıklamalarına inanır. İnanç öyle güçlü bir ihtiyaçtır ki, dinlerin verdiği bilgiler bilimsel açıklamalara ters düşse bile, bu inanma ihtiyacı dinleri yaşatmaya devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder