30 Mayıs 2020 Cumartesi

Felsefe Nasıl Öğrenilir?

Felsefe Nasıl Öğrenilir?
Köken olarak felsefe sevmek, peşinden gitmek anlamına gelen phileo ve bilgelik anlamına gelen sophia kelimelerinden oluşur. Bilgiyi sevme olarak tanımlanabilecek felsefe, insanoğlunun ilk zamanlarından bugüne önemli bir yere sahip olmuştur. Birçok önemli filozof felsefe alanına yoğunlaşmış, günümüzde bile kullanılan kavramları düşünerek bulmuştur. Felsefede cevaplardan çok soru sormak önemlidir.
Felsefe kendi içinde birden fazla alana ayrılmıştır. Asıl sorusu “Var mıyız?” olan felsefenin en önemli konusu Varlık Felsefesi yani Ontolojidir. Bunun yanında diğer temel konuları; Bilgi Felsefesi (Epistemoloji), Siyaset Felsefesi, Bilim Felsefesi, Ahlak Felsefesi (Etik), Sanat Felsefesi ve Din Felsefesi (Teoloji) ’dir.
Felsefe nasıl öğrenilir?
Felsefeyi bir bütün olarak öğrenmek yerine alanlarına ayırın: Filozoflar genelde her bir felsefe konusu için görüş belirtmişlerdir. Bunları filozof filozof anlamaya çalışmak yerine, felsefeyi kendi içinde gruplara ayırırsanız bir görüşteki düşünceleri daha rahat öğrenirsiniz.
Filozofları inceleyin: Her filozofun kendine ait bir görüşü vardır. Bunları en iyi şekilde onlardan anlayabilirsiniz. Bu nedenle kitaplarını okuyabilirsiniz. Sözlerini, sordukları soruları inceleyebilirsiniz.
Tarih bilgisine sahip olun: Antik Yunan Felsefesi, Çin Felsefesi, Hint Felsefesi hepsinin ortaya çıkış nedenleri toplumsal olaylara dayanır. Dönemin siyasi, sosyal, ekonomik yapısı felsefenin oluşumuna ortam hazırlar. Bunlara hâkim olursanız felsefenin temel kavramları ve ihtiyaç duydukları hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz. Örneğin; felsefe ilk olarak Antik Yunanlılarda ortaya çıkmıştır, bunun sebebi ekonomik sıkıntı yaşamamaları, huzurlu bir ortam içinde yaşamalarıdır.
Neden-Sonuç bağlantılarına önem verin: Felsefenin temeli determinizmdir. Her sonucun bir nedeni olmalıdır, bu nedenleri doğru sorular sorarak bulabileceğiniz için felsefenin en temel konusu doğru soruları sorarak asıl nedenleri bulabilmektir.
Öğrenmeye meraklı ve açık görüşlü olun: Felsefenin sonsuz alanı vardır. Varoluşu tartışırken, doğa, bilim ve hatta dinden yararlanacaksınız. Bu bağlantıları kurarken katı düşüncelerden uzaklaşmak gerekir. Felsefenin amacı cevaplar değil, doğru soruları sormaktır. Eğer kesin, değişmez cevaplar elde etmeye çalışırsanız o alan felsefe değil, bilim olur. Bu nedenle soru sormaya önem verin ve hayattaki her şeyi incelemeye, araştırmaya, sebebini sorgulamaya meraklı olun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder