Felsefe Grubu Derslerinin Amaçları
Felsefe
Felsefe, insanin yasamini, degerlerini, amaçlarini sorgulamakta, varligi bütün olarak ele almakta, temelde insanin sorgulayabilme yetenegine dayanmaktadir. Felsefenin gelistirdigi kuskuculuk ve elestirel düsünce, bilimsel düsüncenin, yenilikçi buluslarin temelini olusturmustur. Bu amaçla, felsefe dersi, bilinçli okuma, sorgulama, elestirme ve bütünlestirme zihinsel davranislari; evrensel degerler ve düsünce sistemleri, analiz ve sentez yapabilme becerisi, filozoflarin kitaplarindan seçilen metinler üzerinde okuma ve tartismalar yapilarak ögretilir. Felsefe öncesi düsüncelerden baslanarak Ilkçag, Antik Yunan, Roma, Ortaçag Islam ve Bati Felsefesi, Yeniçag, Aydinlanma ve Modern dönemde felsefi düsüncenin gelisimi anlatilir. Geçmisle ilgili ve güncel problemlere tarihi perspektif ve problematik açidan bakabilme yollari kavratilmaya çalisilir. Bir konu ya da okunmus bir yaziyi yorumlama ile ilgili felsefî yazilar yazma denemeleri yapilir.
Sosyoloji
Ögrencilerin yasadiklari toplumun yapisini, isleyisini, degisimini ve bunlarin bagli oldugu toplumsal yasalari kavramalarini, toplumun, ?farkliliklari kusatan bir birlik? halinde ve demokrasi temelinde gelisip güçlenmesine katkida bulunmalari, toplumsal sorunlari kavrayabilmeleri, toplumun, ekonomik ve kültürel kalkinmasina bilinçli bir sekilde katkida bulunabilmeleri, toplumun yapisini, toplumsal iliskileri, toplumsal kurumlari tanimalari ve sosyal degisimleri bilimsel olarak açiklamalari saglanir. Aile, ekonomi, din, ahlak, siyaset kurumlari ve bu kurumlardaki sosyal degisimler açiklanir. Milletler ailesi içinde, Türk toplumunun saygin ve onurlu bir yeri oldugu bilincini olusturmasi saglanir.
Mantık
Bu dersin amaci klasik ve sembolik mantik metodlarini kullanarak ögrencilere dogru düsünme ve akil yürütmenin kurallarini ögretmektir. Ögrenciler klasik mantik bölümünde Aristoteles mantiginin temel kavramlarini ve kurallarini kavrar. Sembolik mantik bölümünde ise, ögrencilere modern matematik sembollerinin mantikta kullanilisi ögretilir. Bu derste ögrenciler, mantikli, tutarli, degerlendirme ve elestirebilme becerisini kazanirlar.
psikoloji
Psikoloji dersi, genel olarak ögrencinin ilgisini çeken konulari kapsamaktadir. Bu dersin içerigi, psikoloji biliminin temel olgu ve kavramlari ile arastirma yöntemlerini kapsar. Dersin temel amaci, ögrencilerin kendilerinin ve çevrelerindeki kisilerin duygu düsünce, davranis ve varolus nedenlerini anlamalari, kendi kimliklerini güçlü bir biçimde olusturmalari, anlayis ve hosgörü gelistirmeleridir. Bu derste psikoloji bilimindeki güncel bulgular ve arastirma sonuçlari incelenirken hem farkli bakis açilarindan yaklasimlar göz önünde bulundurulur hem de gerekli uygulamalar yapilir. Islenen konular: çevreye uyum süreci, kendine güven, yeterlilik, bagimsizlik, çalisma aliskanliklari, kimlik ve kisilik gelisimi, duygusal zeka, insan iliskileri, ögrenme yöntemleri, bellek gelistirme, yasamin farkli evrelerinde karsilasilan sorunlar ve çözümleri, kendini ve çevreyi denetleme mekanizmalarinin gelisimi, duygusal sorunlar ve çözümleri, akil hastaliklari ve anormal davranis biçimleri, gelismis tedavi yöntemleri ve sosyal olgularin düsünce, duygu ve hareketlerimizi nasil etkiledigidir. İnsan İlişkileri Insan toplumsal bir varliktir. Toplumsal yasamda insan iliskileri son derece önemlidir. Saglikli bir toplum yapisina sahip olmak için insan iliskilerinde basarili olmak zorundayiz. Bu derste ögrencilere, insan iliskilerinin özellikleri, çesitleri, insan iliskilerini düzenleyen kurum ve kurallar, insanlarin tutum ve davranislari hakkinda bilgiler verilir. Toplumsal yapi içinde karsilasilan sorunlarin nasil giderilebilecegi örneklerle kavratilir.
Demokrasi ve İnsan Hakları
Bu derste ögrencilere; Uyum ve baris içinde bir arada yasamanin geregi olan demokrasinin temel ilkelerini kavrayabilme, Insan Haklarinin demokratik devletin örgütlenmesindeki ve organlarinin isleyisindeki yerini ve önemini kavrayabilme, demokratik yönetimlerde, hukukun olusturulmasinda ve adaletin gerçeklestirilmesinde, Insan Haklarinin rolünü kavrayabilmesi ile Insan Haklarini ve demokrasiyi korumanin, gelistirmenin bütün insanlar için ortak bir sorumluluk oldugu bilinciyle, özgür, etkin ve katilimci yurttas olabilmesi amaçlanir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder