17 Kasım 2020 Salı

Toplumsal Kurumlar

Toplumsal Kurumlar

Toplumdaki ortak ve temel ihtiyaçların (beslenme, barınma, korunma gibi) giderilmesine yönelik sosyal ilişkilerin ortaya koyduğu davranış kalıplarının bütünlüğü temel toplumsal kurumları ortaya koyar. (Aile, ekonomi, siyaset, din, eğitim kurumları) Bu kurumlar toplumda hakim olan değer ve normlara göre şekillenir. Dolayısıyla kurumlar toplumlarda ortak olsa da aralarında farklılıklar vardır.

Toplumsal Kurumların Özellikleri

1. Her toplumsal kurumun kendine özgü yapısı ve kuralları vardır.

2. Toplumsal kurumlar ihtiyaçlardan doğduğundan, ihtiyaçların karşılanmasında işlevseldir. Ancak zamanla bu işlevleri değişebilmektedir.

3. Toplumsal kurumlar her toplumda vardır. Ancak toplumdan topluma ve zamanla değişme gösterirler.

4. Toplumsal kurumlar, toplumların iskeletini oluşturduğundan kurumların hızla değişmesi ya da değişmeye zorlanması bunalımlara yol açar.

A- Aile Kurumu

1. Ailenin Özellikleri

2. Ailenin Fonksiyonları

3. Aile Türleri

4. Evlilik ve Evlilik Türleri

5. Boşanma

B- Ekonomi Kurumu

1. Ekonominin Unsurları

2. Ekonominin Parayla İlgili Problemleri

C- Siyaset Kurumu

1. Başlıca Siyaset Kurumları

2. Siyasi Yönetim Şekilleri

3. Seçim ve Seçim Sistemleri

5. Toplum bütünlük gösterdiğinden kurumlardan birindeki değişme diğerlerini de etkiler. Örneğin ekonomideki gelişme aile kurumunu çekirdek yapıya dönüştürmektedir.

6. Kurumların toplumdaki önem ve güç dereceleri birbirinden farklıdır. Bazı toplumlarda din kurumu, bazı toplumlarda siyaset veya ekonomi kurumu etkili olabilmektedir.

7. Çağdaş toplumlarda bir kurumun bazı fonksiyonlarını diğer kurumlar üstlenmiştir. Örneğin ailenin bazı fonksiyonlarını eğitim kurumu üstlenmektedir.

AİLE KURUMU

Soy bağı ve duygusal bağlarla birbirine bağlı, hak ve ödev anlayışıyla hareket eden bireylerin oluşturduğu sosyal birliktir.

1. Ailenin Özellikleri

a. Her toplumda vardır. (Evrenseldir)

b. Duygusal temele bağlıdır ve her toplumda çekirdek niteliğindedir.

c. Kendine özgü yapısı ve kuralları vardır.

d. Toplumdaki değer ve normlara göre oluşarak şekillenir.

e. Üyeler arasında samimi, içten bir ilişki olduğundan birincil grup özelliği gösterir.

2. Ailenin Fonksiyonları

Ailenin fonksiyonlarını dört grupta incelemek mümkündür.

a. Ekonomik

Aile üreten, ürettiğini tüketen gruptur. Üyelerin beslenme, barınma, korunma, ihtiyaçlarını karşılaması ailenin ekonomik fonksiyonunu ortaya koyar.

b. Biyolojik

Üyelerinin temel nitelikteki güdülerinin doyurulmasını sağlar. Ayrıca neslin devamını gerçekleştirir.

c. Psikolojik

Ailenin duygusal bağlarla bağlı üyelerden oluştuğunu söyledik. Çocukların sevgi ve şefkatle himaye edilmesi bu fonksiyonu örneklendirmektedir.

d. Eğitim ve sosyalleştirme

Doğan bebeklerin biyolojik bir canlılıktan sosyal bir kişiliğe geçmesi aile sayesindedir. Aile, toplumun değerlerini, normlarını, gelenek ve göreneklerini çocuğa aktararak sosyalleşmesini sağlar. Böylece konuşmaktan, giyinmeye, beslenmekten, çalışmaya kadar toplumsal ilişki ve davranış kalıplarını çocuk ilk defa ailesinden öğrenir.

3. Aile Türleri

a. Egemenliğin verilişine göre

aa. Maderşahi (Anaerkil) aile: Kadının egemen olduğu aile türüdür.

ab. Pederşahi (Ataerkil) aile: Erkeğin egemen olduğu aile türüdür.

ac. Modern (Eşitlikçi – demokratik ) aile: Egemenliğin kadın ve erkeğin arasında paylaşıldığı, kararların ortak alındığı ailedir.

b. Üye sayısına göre

ba. Geleneksel geniş aile: ikiden fazla kuşağın birara-da oturduğu ailedir. Aile daha çok üretici yapıdadır.

bb. Çekirdek aile: Anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşur. Tüketici yapıdadır. Görevlerinin bir kısmını diğer kurumlara devretmiştir. Ailede duygusal bağlar güçlüdür.

4. Evlilik ve Evlilik Türleri

a. Eş sayısına göre

aa. Monogami: Tek eşle evlilik

ab. Poligami : Çok eşle evlilik

— Polijini : Bir erkeğin birden fazla kadınla evliliği

— Poliandri : Bir kadının birden fazla erkekle evliliği

b. Yerleşme çevresine göre

ba. Matrilokal : Erkeğin kadının aile çevresine katıldığı evlilik türlüdür.

bb. Patrilokal : Kadının erkeğin aile çevresine katıldığı evlilik türüdür.

be. Neolokal : Eşlerin bağımsız olarak ayrı yerleşme çevresine katıldığı evlilik türüdür.

c. Eşin seçildiği gruba göre

ca. Endogami : Grup içinden evlenme (Kast sisteminde olduğu gibi)

cb. Ekzogami :Grup dışından evlenme

d. Eş seçimine göre

da. Levirat : Kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşiyle evlenmesi

db. Sororat : Karısı ölen erkeğin, karısının kız kardeşiyle evlenmesi

5. Boşanma

Evlilik sözleşmesiyle oluşturulan aile birliğinin sona ermesidir. Birliğin sona ermesi toplumdaki kurallara göre gerçekleşir. Eşlerden biri öldüğünde veya evlilik geçerli kurallara göre bozulduğunda boşanma gerçekleşir. Yapılan araştırmalarda boşanmanın en önemli sebebi, eşler arasında görülen şiddetli geçimsizliktir.

EKONOMİ KURUMU

insanlardaki sınırsız olan ihtiyaçları sınırlı olan kaynaklarla giderme çabası ekonomi olgusunu ortaya çıkarmıştır. Kaynaklarla ihtiyaçlar arasında denge kurmaya yönelik yerleşmiş ilişki kalıpları da ekonomik kurumunu oluşturmuştur. Sözü edilen ekonomik ilişki kalıpları, üretim – tüketim ilişkileri, alış – veriş ilişkileri vs. dir.Toplumdaki ekonomik faaliyetler mal, hizmet, fayda ve değer kavramlarını, karşımıza çıkarmaktır.

- Mal

ihtiyaçları karşılamak için değişim amacıyla üretilen unsurlara mal denir. Defter, araba, kumaş, gözlük vs. Bu malların bir kısmını üretim malıdır, bir kısmı tüketim malıdır.

- Hizmet

ihtiyaçları karşılamak için değişim amacıyla ortaya konan etkinliklerdir. Eğitim, ulaştırma, sağlık hizmetleri gibi. Bir şeyin mal ya da hizmet sayılabilmesi için değişim amacıyla yapılması gerekir. Buna göre kendi beslenmesi için tavuk çiftliği kuran insan mal üretmiş olamaz.

- Fayda

Mal veya hizmetlerin ihtiyaçları karşılamadaki fonksiyonuna fayda denir.

- Değer

Mal ve hizmetlere verilen kıymet derecesidir. Kullanım değeri, değişim değeri, sanat değeri ve anı değeri olarak ortaya çıkar.

Kullanım değeri mal ve hizmetin ihtiyacı gidermedeki faydası, değişim değeri ise piyasadaki fiyatıdır. Örneğin bir saat zamanı göstermesi bakımından kullanım değerine, alıcıya satılması bakımından değişim değerine sahiptir. Kullanım değeri olmayan bir malın değişim değeri de olmaz. Aynı zamanda bir saatin sanat değeri ve anı değeri de olabilir.

Bir malın değerini, kıt olması, üretiminde çok emek harcanmış olması, estetik güzelliğinin olması, kültürel değerleri yansıtması vs . etkileyebilir.

1. Ekonominin Unsurları

a. Üretim

ihtiyaçları karşılayarak topluma fayda sağlamak için herhangi birşeyin yerinde, yapısında, şeklinde değişiklik meydana getirme faaliyetidir. Temel amaç toplumsal fayda olduğu için başlangıçtan ürün haline gelinceye kadar süreç üretim olarak ifade edilir.

b. Üretim faktörleri

Tabiat, emek, sermaye teşebbüstür. Bu faktörlerden biri eksik olursa üretim olmaz.

c. Tüketim

Üretilmiş olan mal ve hizmetlerin faydasından yararlanmaktır. Belediye otobüsünden faydalanma hizmet tüketimi olur.Tüketim bir ülkenin gelişmişlik derecesini gösterir.

d. Bölüşüm

Üretilmiş mal ve hizmetlerin, üretime katılanlar arasındaki bölüşümüdür. Milli gelirin, fert başına düşen milli gelir olarak bölüşümünü ifade eder.

e. Değişim

Üretilmiş olan mal ve hizmetlerin değişimini ifade eder. Değişim mal ve hizmetlerin faydasını artırır. Para değer ölçüsü olduğundan değişimi kolaylaştıran bir araçtır. Böylelikle paranın alış-verişi kolaylaştırma işlevi vardır.

2. EKonominin Parayla İlgili Problemleri

a. Enflasyon

Paranın değer kaybederek alım gücünün düşmesini ifade eder. İnsanlar için hayat pahalılığı oluşturduğundan ve sabit gelirliler aleyhine gelir dağılımını bozduğundan problem oluşturmaktadır. Genelde arz talep arasındaki dengesizlikten ortaya çıkar. Bu durumda arzın artırılıp talebin kısılması enflasyona karşı alınabilecek bir önlemdir.

b. Deflasyon

Enflasyonun tersi bir durumdur. Arzın talepten çok olması durumunda görülür. Bu durumda üretimi kısma zorunluluğu ortaya çıkar. Sonuçta işsizlik problemi görülür. Arz karşısında talebi artırmak (reklâm, pazar bulma, taksitli satış vs) deflasyona karşı alınabilecek önlemlerdir.

c. Devalüasyon

Milli paranın, yabancı paralar karşısında değerinin düşürülmesine denir.

d. Revalüasyon

Milli paranın, yabancı paralar karşısında değerinin yükseltilmesine denir.

SİYASET KURUMU

Toplumda düzenin sağlanması ve yönetiminin gerçekleştirilmesi için ortaya konan yerleşmiş ilişki kalıpları siyaset kurumunu oluşturur.

1. Başlıca Siyasi Kurumlar

a. Devlet

Belli bir toprak parçası üzerinde örgütlenmiş siyasi ve hukuki yaptırım gücüne sahip üstün bir otoritedir. Devlet toplumsal kurumların işleyişinin denetim ve gözetimini sağlar.

Devlet egemenlik esasına dayanır. Devletin egemen olması yasama, yürütme, yargı güçlerini elinde bulundurmasına balıdır. Dolayısıyla devlet sosyal kontrolü sağlayan en büyük sosyal gruptur. Devlet içinde bu güçler ayrı organlarca temsil edilir. Bu duruma güçler ayrılığı denir. Güçler ayrılığı, kişi hak ve hürriyetlerinin korunması adına demokrasinin bir gereğidir.

Dolayısıyla devlet sosyal kontrolü sağlayan en büyük sosyal gruptur.

b. Hükümet

Devletin idare yetkisini kullanan yürütme organıdır. Ülkemizde Cumhurbaşkanı ile Bakanlar kurulu yürütme organını oluşturur.

c. Parlamento

Devletin yasama organıdır. Ülkemizde seçimle gelen ve değişik görüş ve düşüncelere sahip partilerce temsil edilen T. B. M. M.yasama organını oluşturur.

2. Siyasi Yönetim Şekilleri

a. Baskıcı yönetim

Politikaların belirlenmesinde, kararların uygulanmasında tepeden inme bir zorlama vardır.

b. Demokratik yönetimler

Bu yönetimlerde düşünce hürriyeti vardır. Sistem farklı görüş ve düşüncelerin yönetimde söz hakkına sahip olacak şekilde oluşturulmuştur. Demokrasilerde kişi hak ve hürriyetlerini tanıyan ve onlara saygılı davranan anlayış hakimdir. Buna göre insanlar seçme seçilme hürriyetine, fırsat eşitliği hakkına sahiptir. Çok partili sistem ve seçimler demokratik yönetimlerin vazgeçilmez unsurlarıdır.

3. Seçim ve Seçim Sistemleri

Demokrasinin bir gereği olarak seçim yöneticileri belirlemek için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama iki ayrı sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

a. Çoğulculuk sistemi

Herhangi bir seçimde en fazla oy alan kesimin yönetimi gerçekleştirme hakkını kazanmasıdır.

b. Nispi temsil sistemi

Yönetime katılan kesimlerin aldıkları oy nispetinde yönetimde temsilci bulundurma hakkını kazanmasıdır. Bu sistem farklı görüş ve düşüncelerin mecliste temsil edilmesini sağladığından halk iradesinin daha iyi yansıtılmasını sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder