15 Ocak 2019 Salı

Felsefenin İşlevi:

2500 yıldan beri var olduğu bilinen felsefe, insanlık tarihinde etkili olmuş, birtakım işlevleri yerine getirmiştir. Bu işlevler şunlardır:

1.Felsefe özellikle Orta çağ’da olmak üzere inancın biçimlenmesinde etkili olmuştur. Hıristiyanlığın temellendirilmesinde felsefeden yararlanılmıştır.

2.Felsefe, insanın anlama ihtiyacını karşılayarak onu «İnsan olmanın bilincine» ulaştırmıştır.
3.Felsefe, insanın çevresinde olup biten her şeye eleştirel yaklaşmasını sağlamış; böylece kendi düşünme gücüyle olayların anlaşılmasını kolaylaştırmıştır. Bu konuda Sokrates «Sorgulanmamış hayat, hayat değildir.» diyerek var olanların sorgulanması gerektiğini savunmuştur.

4.Felsefe, bilimlere yol göstermiş, bilimlerin gelişmesinin dinamiğini oluşturmuştur.

5.Felsefe, başkalarının görüşlerine saygılı ve hoşgörülü olmayı öğretmiştir.

6.Felsefe, bilgi toplumunun oluşmasını amaçlamış, bilginin üretilmesine katkıda bulunmuştur.

7.Felsefe, toplumsal yaşamda diğer insanlarla iletişim kurmaya yardımcı olmuştur.

8.Felsefe, inancın biçimlenmesinde etkili olmuştur. Örneğin, Orta çağ’da felsefe, Hristiyanlığın akıl ile temellendirilmesinde etkin biçimde kullanılmıştır.

9.Felsefe sayesinde binlerce yıldan beri ortaya konan fikir ve düşünceleri, bu düşünceleri yansıtan kavramları tanıma imkanı ortaya çıkmıştır.

10.Felsefe bize, evrende düşünen, anlamaya çalışan, sorgulayan, eleştiren, yorumlayan bir varlık olmanın ayrıcalıklı onurunu hissettirmiştir.

11.Felsefe, ruh güzelliği sağlar. Felsefe mutluluğu amaçlar, yaşama sanatını öğretir.“Felsefe bir işe yaramaz görüşü felsefeden maddi kazanç sağlanamayacağını düşünenlerin bir görüşüdür. Fakat bir şeyin değerli olması yalnızca maddi değerle ölçülmemelidir.

12.Felsefe, bireysel alanda olduğu gibi toplumsal alanda da çeşitli değerlere sahiptir. En iyi yönetim biçimi, insan hakları, demokrasinin sorgulanması vb. için felsefeye ihtiyaç vardır.

13.Felsefe varlığı, evreni, doğayı ve insan ile yaşamını ele almakta böylece insana anlamlı bir dünya sunmaya çalışmakta, diğer alanların yapmadığı, sorgulamadığı konularla ilgili bir etkinlik olarak görünmektedir.

14.Çeşitli açıklamalarla düşünce dünyamızın gelişmesini; dünya görüşü oluşturmamızı; doğru düşünme yeteneğimizi geliştirmeyi sağlamaktadır.

15.Tek yönlü bakışı değil olaylara geniş açıdan bakılabilmeyi öğretmekte, diğer etkinlikleri sorgulayıp çözümlemeye ve onlara yol göstermeye çalışmaktadır.

16.Evrene, topluma ve insana ön yargısız ve hoşgörülü bakmamızı sağlamaktadır.

17.Ayrıca felsefenin dalları olan etik, siyaset felsefesi gibi alanlarla insanlığa “olması gerekenle ilgili, nasıl daha iyi bir dünyada yaşanılabileceğini göstermektedir. Böylelikle felsefe yardımıyla oluşan düşünceler, çağın olaylarını etkilemekte, büyük siyasal oluşum ve değişimlere ön ayak olmakta; bir yönetim biçimi olarak demokrasinin gelişimine katkıda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder