1 Şubat 2019 Cuma

Kültürleme

Kültürleme
Bireyin doğumundan ölümüne kadar toplumun istek ve beklentilerine uyacak şekilde etkilenmesi ve  davranışlarının değiştirilmesi sürecine kültürleme denir. Toplumsallaşma adını verdiğimiz olgu kültürlemedir. Kültürlemenin yaşı, sınırı yoktur. Toplumun üyelerinin, öğrenme yoluyla kültür almalarına da "kültürleme" adı verilir, insanların, içinde bulundukları toplumun dilini konuşmaları, sosyal değer ve normlara uygun davranmaları hep kültürlemeye örnektir.

İnsan, yaşamı boyunca bir şeyler öğrenir. Doğumla başlayan kültürleme, okul sıralarında, okul dışında ve okul sonrasında da sürer. Kültürleme, her toplumun kendi kültür öğelerini bireye aktarmasıdır. Örneğin; Somoa kabilesinde yiyeceği olanın olmayanla paylaşması olağandı. Kabileden biri, tek başına yemeğe başlamak üzere ormandaki ağaçlar arasında oturduğu zaman, karnı acıkan başkalarının da bulunup bulunmadığını öğrenmek için seslenmek zorundaydı. Batı uygarlığına geçmeden önce buraya gelen beyaz gezginler bir Afrikalıya yiyecek ve giyecek verdikleri zaman, onun bunları hemen diğerleriyle paylaştığını gördüler. Kendisine bir kat elbise hediye edilen kişinin, bir süre sonra sadece şapkayı giydiği, pantolonunu bir arkadaşına, ceketini de bir diğerine verdiği gözlenmiştir. Oysa, günümüz toplumlarında insanlara mal varlıklarına özenle sahip çıkmaları öğretilir. Hepimizin yaşam boyu öğrendiğimiz her şey kültürleme süreciyle elde edilir. Masada ya da yer sofrasında yemek yeme, trafik düzenine uyma, kırsal kesimde annenin çocuğu sırtında taşıması değişik kültürleme örnekleridir.

Kültürleme sürecinin bazı sınırları ve eksiklikleri de vardır. Hiçbir toplum, kültürleme süreciyle bireye öğretmeyi amaçladıklarının tümünü öğretememektedir. Değişime en kapalı toplumlarda bile art arda gelen iki kuşağın insanları, birbirinden oldukça farklı birikim ve değerlere sahiptir. Örneğin; eskiden bizim toplumumuzda ekonomik özgürlüğünü kazansa bile gencin evlenmeden önce aileden ayrılıp ayrı bir yerde yaşaması söz konusu bile edilemezken bu durum günümüz gençleri için olağan görülmeye başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder