Psikiyatrist,Psikoterapist,Psikolog
Psikiyatrist, tıp doktorudur. Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 4-5 yıl süre ile psikiyatri ihtisası yapar ve uzman doktor olur. Lise ve öncesi eğitim hariç psikiyatrist olmak için en az 10 yıllık bir eğitim gereklidir. Bir psikiyatrist eğer eğitim almış ise psikoterapi de yapabilir.
Ek Bilgi: Psikiyatrist aynı zamanda bir tıp doktoru olduğu için gerekli görürse psikiyatrik hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisini düzenleyebilir. Psikiyatrik hastalıklara neden olabilecek ya da ayırıcı tanı ve tedavide dikkate alınması gereken tıbbi hastalıklar konusunda da bilgi sahibidir. Bu nedenle psikiyatrist geniş bir alanda değerlendirme yapabilecek şekilde eğitim almıştır.
Psikoterapist Psikoterapistler bireylerle, gruplarla, çiftlerle ya da ailelerle onların ruhsal sıkıntılarına çözüm getirmeleri için işbirliği içinde çalışan kişilerdir. Bu kişiler ülkemizde klinik psikolog ya da psikiyatrist olup psikoterapi eğitimi ve süpervizyonlarını alırlar, bu eğitimlerine de meslek hayatları boyunca devam ederler.
Klinik Psikolog Düşünce, duygu ve davranışları inceleyen bilime psikoloji, bu bilimin eğitimini almış ve meslek olarak uygulayan kişiye psikolog denir. Psikologlar, üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerine bağlı ‘Psikoloji’ bölümünden mezun olurlar. Bazı psikologlar, yüksek lisans veya doktora eğitimini de tamamlayarak ‘klinik psikoloji, ‘sosyal psikoloji’, ‘gelişim psikolojisi’ gibi alanlarda uzmanlaşmıştır. Örneğin klinik psikolog olarak çalışabilmek için üniversiteden sonra iki yıllık yüksek lisans eğitimini tamamlamak ve en az bir yıl yetkinliği kanıtlanmış bir psikologdan süpervizyon almak gerekmektedir. Klinik psikologlar, gerekli psikolojik ölçmeleri (testleri) yapar, yöntem ve teknikleri kullanır, bunların sonuçlarını değerlendirir, bireylere kendi alanı ile ilgili olan psikolojik yardımları verir ve gerekli terapi çalışmalarını yürütür. Ruhsal hastalığı olan kişiler ilaçlı tedavilerini bir uzmanla yürütüyor bile olsalar gerek hastalıklarıyla mücadelede gerekse de hastalığın yarattığı sosyal, işe ait ve ailesel sorunlarla başa çıkmakta terapiden yardım alabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder